Już od przeszło 2 tysięcy lat, jagody goji są wykorzystywane i bardzo cenione w medycynie chińskiej.

A więc co to są jagody goji?

Jagody goji to inaczej owoce kolcowoju chińskiego. Przypisuje się im bardzo dużo właściwości prozdrowotnych, dlatego są uprawiane głównie w celach leczniczych.
Owoce goji są podłużne, intensywnie czerwone oraz bardzo delikatne, co za tym idzie, bardzo latwo je uszkodzić. Jagody możemy spotkać głównie w formie suszonej. W smaku są nieco cierpkie, myślę, że można im to wybaczyć, biorąc pod uwagę, że są jednym z najzdrowszych owoców świata.
Na samym początku, jagody goji były uprawiane jedynie w Chinach, jednak uprawy już zaczynają się pojawiać w Europie. Jagody goji zastosowanie znajdują głównie w kuchni, świetnie nadają się do produkcji dżemów, soków, win i nalewek, są też doskonałym dodatkiem do wszelakich potraw. Możemy je spotkać także w postaci proszku, czy tabletek jako suplementy diety. Owoce goji w smaku są nieco cierpkie, ale biorąc pod uwagę, że są uważane za najzdrowszy owoc świata, myślę, że można im to wybaczyć.

Co zawierają jagody goji?


Jagody goji to małe bomby witaminowe, są bogate w wiele witamin i składników mineralnych takich jak;

suszone-jagody-goji
• cynk
• selen

• żelazo
• wapń
• miedz
• fosfor
• witamina c
• witamina B1
• witamina B2
• witamina B6

Posiadają również związki polifenolowe (organiczne związki chemiczne, wykazujące intensywne działanie antyoksydacyjne) i karotenoidy (czerwone, pomarańczowe i żółte barwniki pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, są to naturalne przeciwutleniacze).
To jednak nie wszystko, owoce te zawierają jeszcze jeden o wiele cenniejszy składnik, a dokładniej bioaktywny kompleks sacharydowy (LBP), badania wykazują, że posiada on działanie stymulujące układ odpornościowy.

Dlaczego warto stosować jagody goji?


  • Mają właściwości przeciwutleniajace i przeciwnowotworowe; hamują wzrost ludzkich komórek raka żołądka, raka okrężnicy i raka płuc. W dużym stopniu hamują również wzrost komórek raka piersi i raka gruczołu krokowego.
  • Mogą obniżać poziom cukru w organizmie, ponadto zaobserwowano, że kompleks LBP, może przyczynić się do zmniejszenia insulinoopornosci.
  • Jagody goji zawierają również cyperon i betainę, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy serca i ciśnienia tętniczego oraz odgrywają dużą rolę w zapobieganiu chorób serca.
  • Oprócz tego znajduje się w nich β-sitosterol a razem ze wspomnianym wcześniej kompleksem lBP, obniżają poziom cholesterolu.
  • Badania wykazały, że jagody goji w dużym stopniu obniżają poziom trójglicerydów, złego cholesterolu oraz całkowitego cholesterolu w krwiobiegu, a także przyczyniają się do wzrostu dobrego cholesterolu.
  • Intensywnie czerwono pomarańczowy kolor owoców wynika z dużej zawartości karotenoidów w tym luteiny i zeaksantyny, które mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chronią siatkówkę oka przed wolnymi rodnikami. Niedobór tych substancji może grozić rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej. Luteina pochłania również niebieskie światło i dzięki temu chroni oko przed zbyt wielkimi dawkami promieniowania UV.


Gdzie kupić jagody goji?

Jagody goji są bardzo wrażliwymi owocami, a co za tym idzie, bardzo łatwo je uszkodzić i zepsuć, dodatkowo często na chińskich plantacjach stosowane są opryski i sztuczne nawozy, dlatego warto szukać jagód z certyfikatami ekologicznymi, takie owoce będą zdecydowanie zdrowsze i bardziej dla nas wartościowe.

W naszym sklepie znajdą państwo:

-Suszone jagody goji z upraw ekologicznych

-Liofilizowane jagody goji w kapsułkach

-Goji w surowej czekoladzie

-Sok z jagód goji

A także inne produkty z dodatkiem tych cennych owoców!