
Początkowo herbata biała była przeznaczona wyłącznie dla Cesarza, z czasem zagościła też na naszych stołach.
Jak powstaje biała herbata?
Biała herbata produkowana jest z najmłodszych pąków i liści krzewu herbacianego. Zebranym listkom i pąkom pozwala się lekko zwiędnąć, następnie suszy się je na słońcu lub w specjalnych suszarniach. Tak przygotowana herbata biała, cieszy się uznaniem na całym świecie.
Jakie właściwości ma biała herbata?
Herbata biała posiada silne właściwości przeciwutleniające dzięki wysokiej zawartości katechin i polifenoli, które eliminują negatywne skutki działania wolnych rodników, przez co spowalnia proces starzenia się komórek i działa na nie ochronnie.

Jak parzyć białą herbatę?
Jak to mówią, co kraj to obyczaj, na wschodzie, preferują większą ilość herbaty i krótszy czas parzenia, natomiast na zachodzie dłuższy czas parzenia i mniejszą ilość suszu. Myślę, że to dla każdego kwestia indywidualna.
Białej herbaty nie wolno zalewać wrzątkiem, temperatura wody powinna mieć 70-90 st.C (osobiście preferuje wodę o temperaturze 80 st.C), tak jak wcześniej wspomniałem, można eksperymentować z ilością suszu i czasem parzenia, optymalnie powinno to być 2-3 gramy suszu na filiżankę herbaty(ok. 120 ml), czas parzenia nie powinien przekraczać 5 minut, jednak zdarzają się wyjątki, ale o tym, producent powinien poinformować na opakowaniu.
Jeśli chcemy, aby herbata była bardziej pobudzająca, należy ją parzyć krócej, natomiast dla efektu wyciszającego zaparzajmy ją trochę dłużej.
Białą herbatę możemy zalewać kilkukrotnie, od 2 do 5 razy, w zależności od stylu parzenia.
Jak smakuje biała herbata?
Herbata biała wyróżnia się na tle konkurencji, swoim delikatnym smakiem i aromatem, jest pozbawiona goryczy z charakterystyczną nutą słodyczy, można w niej wyczuć delikatne kwiatowe nuty.
Gdzie kupić białą herbatę?
Herbatę białą o dobrej jakości powinniśmy szukać w herbaciarniach, możemy ją znaleźć również w sklepach internetowych, najlepszym rozwiązaniem będzie herbata sypana, jednak można też znaleźć herbaty ekspresowe o dobrej jakości.
W naszej ofercie znajdziecie państwo herbaty z certyfikowanych upraw ekologicznych, co daje gwarancje dobrej jakości. Zarówno ekspresowe, jak i sypane znajdziecie Państwo tutaj: Herbata biała
Jak powstaje biała herbata?
Biała herbata produkowana jest z najmłodszych pąków i liści krzewu herbacianego. Zebranym listkom i pąkom pozwala się lekko zwiędnąć, następnie suszy się je na słońcu lub w specjalnych suszarniach. Tak przygotowana herbata biała, cieszy się uznaniem na całym świecie.
Jakie właściwości ma biała herbata?
- Obniża poziom złego cholesterolu
- Wspiera pracę serca i układu krwionośnego
- Wzmacnia kości
- Przyśpiesza metabolizm i spalanie tłuszczu
- Wspomaga prace wątroby
- Poprawia perystaltykę jelit
- Obniża ciśnienie krwi
- Pobudza
- Poprawia odporność organizmu
- Łagodzi stres
- Działa antybakteryjnie
- Chroni przed nowotworem
- Odmładza skóre
Herbata biała posiada silne właściwości przeciwutleniające dzięki wysokiej zawartości katechin i polifenoli, które eliminują negatywne skutki działania wolnych rodników, przez co spowalnia proces starzenia się komórek i działa na nie ochronnie.

Jak parzyć białą herbatę?
Jak to mówią, co kraj to obyczaj, na wschodzie, preferują większą ilość herbaty i krótszy czas parzenia, natomiast na zachodzie dłuższy czas parzenia i mniejszą ilość suszu. Myślę, że to dla każdego kwestia indywidualna.
Białej herbaty nie wolno zalewać wrzątkiem, temperatura wody powinna mieć 70-90 st.C (osobiście preferuje wodę o temperaturze 80 st.C), tak jak wcześniej wspomniałem, można eksperymentować z ilością suszu i czasem parzenia, optymalnie powinno to być 2-3 gramy suszu na filiżankę herbaty(ok. 120 ml), czas parzenia nie powinien przekraczać 5 minut, jednak zdarzają się wyjątki, ale o tym, producent powinien poinformować na opakowaniu.
Jeśli chcemy, aby herbata była bardziej pobudzająca, należy ją parzyć krócej, natomiast dla efektu wyciszającego zaparzajmy ją trochę dłużej.
Białą herbatę możemy zalewać kilkukrotnie, od 2 do 5 razy, w zależności od stylu parzenia.
Jak smakuje biała herbata?
Herbata biała wyróżnia się na tle konkurencji, swoim delikatnym smakiem i aromatem, jest pozbawiona goryczy z charakterystyczną nutą słodyczy, można w niej wyczuć delikatne kwiatowe nuty.
Gdzie kupić białą herbatę?
Herbatę białą o dobrej jakości powinniśmy szukać w herbaciarniach, możemy ją znaleźć również w sklepach internetowych, najlepszym rozwiązaniem będzie herbata sypana, jednak można też znaleźć herbaty ekspresowe o dobrej jakości.
W naszej ofercie znajdziecie państwo herbaty z certyfikowanych upraw ekologicznych, co daje gwarancje dobrej jakości. Zarówno ekspresowe, jak i sypane znajdziecie Państwo tutaj: Herbata biała