Niewiele osób w Polsce słyszało o herbacie oolong, jest ona nazywana herbatą niebieską, turkusową a czasami czerwoną, jednak kolor liści jest zielonkawy, a napar ma barwę żółtą/słomkową. Oolong nie jest popularną herbatą, jednak w swoich właściwościach zdrowotnych wcale nie odbiega od konkurencji.


Jak powstaje Oolong?


Każdą herbatę produkuje się z tej samej rośliny (Camellia Sinensis), jednak odróżnia je proces produkcji. Herbata niebieska poddawana jest tzw. pół fermentacji, wystawia się ją na działanie promieni słonecznych, co sprawia, że listki lekko więdną. Następnie umieszcza się je w wiklinowych koszach i potrząsa, aby skruszyć brzegi listków i przyspieszyć fermentację. Fermentacja jest przerywana po określonym czasie, następnie listki podgrzewa się, lekko podpraża i na końcu roluję. W zależności od rodzaju oolonga proces produkcji może wyglądać nieco inaczej, smak i aromat także się zmienia, więc warto spróbować wielu rodzajów, z różnych plantacji.


Jakie właściwości zdrowotne ma oolong?  

  • Pomaga w walce z otyłością i wspiera odchudzanie
  • Wspiera funkcjonowanie naczyń krwionośnych
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Reguluje florę bakteryjną w jelitach
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i jest pomocna w leczeniu
  • Pomaga w walce z alergiami skórnymi i poprawia wygląd skóry
  • Reguluje poziom cukru we krwi
  • Podnosi odporność organizmu 
  • Działa antyseptycznie
  • Zapobiega osteoporozie
  • Dobrze wpływa na pracę mózgu
  • Działa wzmacniająco na serce
  • Obniża poziom stresu 
oolong

Jak smakuje herbata oolong?

Jak to w kwestii smaku, mogę podzielić się tylko swoją opinią, na ten temat. Dla mnie smakuje trochę jak zielona herbata, z niewielkim dodatkiem czarnej, wyczuwalna jest w niej słodkość cierpkość i bardzo subtelna gorycz, można także wyczuć nuty kwiatów i owoców. Oczywiście w zależności od rodzaju, herbata ta może się znacznie różnić smakiem.


Jak zaparzyć oolong?    

Odpowiednia temperatura to 80-90st.C, długość parzenia 2-4 minuty, w ilości 2-3g. na filiżankę (120ml). Można ją parzyć 2-3 razy. Oczywiście, jak z każdą herbatą, polecam eksperymentować z ilością suszu i czasem parzenia.

Jednak z racji tego, że herbata oolong występuje w ok. 3 tys. gatunków, proces parzenia może się różnić (powinien być opisany na opakowaniu).


Gdzie kupić?

Możemy ją kupić w herbaciarniach i w sklepach internetowych.
Ceny są bardzo różne, w zależności od rodzaju i miejsca produkcji wahają się w granicach od 20 do nawet 300 zł za 100 gram.

Znajdziecie ją także u nas:

Herbata Oolong