A więc czym jest karob?

Karob pozyskuje się ze strąków drzewa karbowego, które występuje dziko w regionie śródziemnomorskim, jest gatunkiem drzewa zimozielonego, które należy do rodziny bobowatych. Strąki, które wytwarza, są jadalnym miękkim miąższem z nasionami.
Przez swój wygląd i smak, karob został uznany jako zamiennik kakao. Karob nie uczula i jest idealny dla alergików, do tego ma niską zawartość tłuszczu i nie zawiera kofeiny.


Jakie właściwości zdrowotne ma karob?


  1. Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego wapnia zapobiega osteoporozie.
  2. Chroni przed rakiem jelita grubego.
  3. Obniża poziom cholesterolu.
  4. Dzięki dużej zawartości żelaza zapobiega anemii.
  5. Pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych.
  6. Poprzez dużą zawartość błonnika wspomaga perystaltykę jelit.
  7. Karob ma działanie antybakteryjne, dzięki temu pomaga w walce z biegunkami.
  8. Działa antyoksydacyjne.
karob-drzewo

Co zawiera karob?


Wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna – 222 kcal

Białko ogółem – 4.62 g

Tłuszcz – 0.65 g

Węglowodany – 88.88 g (w tym cukry proste 49.08)

Błonnik – 39.8 g

 

Witaminy

Witamina C – 0.2 mg

Tiamina – 0.053 mg

Ryboflawina – 0.461 mg

Niacyna – 1.897 mg

Witamina B6 – 0.366 mg

Kwas foliowy – 29 µg

Witamina A – 14 IU

Witamina E – 0.63 mg

 

Minerały

Wapń – 348 mg

Żelazo – 2.94 mg

Magnez – 54 mg

Fosfor – 79 mg

Potas – 827 mg

Sód – 35 mg

Cynk – 0.92 mg


Karob ma także wysoką zawartość związków przeciwutleniających (nawet do 18% masowych), takich jak flawan-3-ole, epigallokatechina, kwas galusowy, katechina, gallusan epigallokatechiny, epigallokatechina i wiele innych.


Co zrobić z karobu?
Karob możemy wykorzystać na wiele sposobów, można zrobić z nim babeczki, czekoladę, dodać go do ciast.
Można go dodać prawie do wszystkiego więc ogranicza nas tylko wyobraźnia.


Przepis na karobao:


składniki na (2 porcje):

-500 ml mleka (możemy użyć mleka z nerkowców, owsiane, bądź inne, wedle uznania)
-Jedną dużą łyżkę karobu
-Pół łyżeczki cynamonu

-Jedną gwiazdkę anyżu
-Dosłodzić syropem klonowym (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, dodajemy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia.
Należy często mieszać, ponieważ karob osadza się na dnie garnka. Po zagotowaniu karobao jest już gotowe, smacznego :)


Gdzie kupić karob?

Karob kupimy w sklepach ze zdrową żywnościa, jak i również w sklepach internetowych.


Polecamy:


Karobr w proszku

Syrop z karobu

Inne produkty z karobem