
A więc czym jest karob?
Karob pozyskuje się ze strąków drzewa karbowego, które występuje dziko w regionie śródziemnomorskim, jest gatunkiem drzewa zimozielonego, które należy do rodziny bobowatych. Strąki, które wytwarza, są jadalnym miękkim miąższem z nasionami.
Przez swój wygląd i smak, karob został uznany jako zamiennik kakao. Karob nie uczula i jest idealny dla alergików, do tego ma niską zawartość tłuszczu i nie zawiera kofeiny.
Jakie właściwości zdrowotne ma karob?

Co zawiera karob?
Wartości odżywcze (w 100 g)
Karob ma także wysoką zawartość związków przeciwutleniających (nawet do 18% masowych), takich jak flawan-3-ole, epigallokatechina, kwas galusowy, katechina, gallusan epigallokatechiny, epigallokatechina i wiele innych.
Co zrobić z karobu?
Karob możemy wykorzystać na wiele sposobów, można zrobić z nim babeczki, czekoladę, dodać go do ciast.
Można go dodać prawie do wszystkiego więc ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Przepis na karobao:

składniki na (2 porcje):
-500 ml mleka (możemy użyć mleka z nerkowców, owsiane, bądź inne, wedle uznania)
-Jedną dużą łyżkę karobu
-Pół łyżeczki cynamonu
-Jedną gwiazdkę anyżu
-Dosłodzić syropem klonowym (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, dodajemy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia.
Należy często mieszać, ponieważ karob osadza się na dnie garnka. Po zagotowaniu karobao jest już gotowe, smacznego :)
Gdzie kupić karob?
Karob kupimy w sklepach ze zdrową żywnościa, jak i również w sklepach internetowych.
Polecamy:
Karobr w proszku
Syrop z karobu
Inne produkty z karobem
Karob pozyskuje się ze strąków drzewa karbowego, które występuje dziko w regionie śródziemnomorskim, jest gatunkiem drzewa zimozielonego, które należy do rodziny bobowatych. Strąki, które wytwarza, są jadalnym miękkim miąższem z nasionami.
Przez swój wygląd i smak, karob został uznany jako zamiennik kakao. Karob nie uczula i jest idealny dla alergików, do tego ma niską zawartość tłuszczu i nie zawiera kofeiny.
Jakie właściwości zdrowotne ma karob?
- Dzięki zawartości łatwo przyswajalnego wapnia zapobiega osteoporozie.
- Chroni przed rakiem jelita grubego.
- Obniża poziom cholesterolu.
- Dzięki dużej zawartości żelaza zapobiega anemii.
- Pomaga w leczeniu infekcji dróg oddechowych.
- Poprzez dużą zawartość błonnika wspomaga perystaltykę jelit.
- Karob ma działanie antybakteryjne, dzięki temu pomaga w walce z biegunkami.
- Działa antyoksydacyjne.

Co zawiera karob?
Wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna – 222 kcal
Białko ogółem – 4.62 g
Tłuszcz – 0.65 g
Węglowodany – 88.88 g (w tym cukry proste 49.08)
Błonnik – 39.8 g
Witaminy
Witamina C – 0.2 mg
Tiamina – 0.053 mg
Ryboflawina – 0.461 mg
Niacyna – 1.897 mg
Witamina B6 – 0.366 mg
Kwas foliowy – 29 µg
Witamina A – 14 IU
Witamina E – 0.63 mg
Minerały
Wapń – 348 mg
Żelazo – 2.94 mg
Magnez – 54 mg
Fosfor – 79 mg
Potas – 827 mg
Sód – 35 mg
Cynk – 0.92 mg
Karob ma także wysoką zawartość związków przeciwutleniających (nawet do 18% masowych), takich jak flawan-3-ole, epigallokatechina, kwas galusowy, katechina, gallusan epigallokatechiny, epigallokatechina i wiele innych.
Co zrobić z karobu?
Karob możemy wykorzystać na wiele sposobów, można zrobić z nim babeczki, czekoladę, dodać go do ciast.
Można go dodać prawie do wszystkiego więc ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Przepis na karobao:

składniki na (2 porcje):
-500 ml mleka (możemy użyć mleka z nerkowców, owsiane, bądź inne, wedle uznania)
-Jedną dużą łyżkę karobu
-Pół łyżeczki cynamonu
-Jedną gwiazdkę anyżu
-Dosłodzić syropem klonowym (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, dodajemy wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia.
Należy często mieszać, ponieważ karob osadza się na dnie garnka. Po zagotowaniu karobao jest już gotowe, smacznego :)
Gdzie kupić karob?
Karob kupimy w sklepach ze zdrową żywnościa, jak i również w sklepach internetowych.
Polecamy:
Karobr w proszku
Syrop z karobu
Inne produkty z karobem