Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Cookies w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zapewne większość z nas wie, że cukier jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Niektórzy sądzą, że w małych ilościach jest potrzebny organizmowi, jednak to nieprawda, cukier jest zbędny dla człowieka i nie musimy go dostarczać do organizmu. Więc co zrobić, jeśli mam ochotę na słodycze? Mam z nich całkowicie zrezygnować? Otóż nie, istnieją pewne zdrowsze zamienniki cukru, jednym z nich jest ksylitol.
A więc czym jest ksylitol?
Ksylitol to tzw. cukier brzozowy nazywa się tak dlatego, że jest pozyskiwany głównie z kory brzozy, jednak w niewielkich ilościach występuje też w niektórych owocach, w kukurydzy, a nawet w grzybach. Co ciekawe, ksylitol występuje również w organizmie człowieka, jednak są to niewielkie ilości. Ksylitol charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, więc stosuję się go często u diabetyków, a także u osób z nadwagą i insulino opornością.
Jakie właściwości zdrowotne ma ksylitol?
Przede wszystkim jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych
Zwiększa przyswajalność wapnia, dzięki czemu zapobiega osteoporozie
Zapobiega próchnicy, przywraca równowagę kawasow-zasadową w jamie ustnej i poprawia mineralizację szkliwa
Jest polecany w walce z drożdżakami m.in. Candida albicans
Jest naturalnym prebiotykiem, więc pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit
Charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym, dla porównania cukier biały ma Ig na poziomie 70-80, a ksylitol tylko 7
Czy ksylitol ma skutki uboczne?
Okazuje się, że spożywanie ksylitolu w nadmiarze, może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, gazy i biegunki. Dlatego nie poleca się go osobom z zespołem jelita drażliwego i dzieciom poniżej 3 roku życia.
Ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo i obserwować reakcje swojego organizmu, u większości ludzi nie powinien powodować żadnych problemów.
W jednym z badań na temat ksylitolu, badani spożywali ok. 1,5kg ksylitolu miesięcznie, przy maksymalnej dawce 400 g dziennie, i nie odnotowano u nich żadnych skutków ubocznych. Wyżej wymienione badanie znajdziecie tutaj. Który ksylitol wybrać? Przy wyborze ksylitolu trzeba zwrócić uwagę na kraj pochodzenia, dobry naturalny ksylitol jest produkowany tylko w Finlandii i jest znacznie droższy od tego produkowanego w Chinach. Dlatego, aby być pewnym, że ksylitol jest dobrej jakości, musimy przeczytać na opakowaniu, informację na temat kraju produkcji.
Jak stosować ksylitol? Ksylitol stosujemy tak jak cukier, można używać go do wypieków, do kawy, herbaty i przetworów owocowych. Nie należy go dodawać jedynie do wypieków drożdżowych, gdyż drożdże na nim nie wyrosną.