A więc czym jest morwa?

Jest to roślina należąca do gatunku morwowatych, pochodzi z północnych Chin. Kształtem owoców przypomina jeżyny. Można spotkać wiele odmian tej rośliny m.in. czerwoną, czarną, różową, fioletową i białą. Jej owoce są znane i cenione ze względu na swoje właściwości lecznicze. Można je jeść na surowo, suszone i w przetworach, korzystne działanie mają także napary z morwy. Owoce morwy zawierają mnóstwo witamin, minerałów i związków korzystnie oddziałujących na zdrowie.  W dalszej części artykułu znajdziesz więcej na temat tego wspaniałego owocu.


Jakie właściwości ma owoc morwy?

  • Przyśpiesza gojenie się ran
  • Poprawia wzrok
  • Wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga wydalić toksyny z organizmu
  • Zawiera Antocyjany, które obniżają poziom złego cholesterolu
  • Ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe
  • Poprawia perystaltykę jelit
  • Zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów
  • Łagodzi wysoką gorączkę
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne
  • Pomaga sercu w prawidłowej pracy
  • Jest pomocna przy wrzodach żołądka i dwunastnicy
  • Reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu jest polecana diabetykom
  • Zapobiega anemii
  • Zmniejsza ryzyko miażdżycy i alzheimera
  • Działa ochronnie na błony komórkowe i DNA
  • Jest pomocna przy odchudzaniu

morwa-owoc


Morwa biała a odchudzanie


Morwa zwalnia szybkość przyswajania węglowodanów w jelitach, dzięki czemu spada ilość odkładania tkanki tłuszczowej w organizmie. Dlatego polecana jest w szczególności osobom zmagającym się z otyłością i tym które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Świetne działanie odchudzające wykazuje napar z suszonych liści morwy. Suszone owoce i herbatki z liści można kupić w naszym sklepie. 


Morwa pomocna przy cukrzycy

Morwa nie tylko skutecznie zapobiega powstawaniu cukrzycy, ale jest również pomocna przy jej leczeniu, wykazuje działanie podobne do leków przeciwcukrzycowych. Poprzez zmniejszenie wchłanialności węglowodanów w jelitach, obniża poziom glukozy we krwi, i podwyższa produkcję insuliny. Dlatego często polecana jest diabetykom.
Jeżeli jesteś chory na cukrzycę i przyjmujesz leki, powinieneś skonsultować stosowanie morwy z lekarzem, gdyż może ona nasilać działania niektórych leków.


Jak stosować morwę?

Możemy ją jeść na surowo(jeśli mamy dostęp do świeżych owoców), lub suszoną. Można z niej zrobić także nalewki, dżemy i konfitury. 
Jeśli chodzi o napar z suszonych liści morwy, należy wsypać do filiżanki(100ml), jedną łyżeczkę liści(1-2g), zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na ok. 10 minut. Pić 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Aby uzyskać korzystny efekt, należy ją stosować regularnie.


Czy morwa występuje w Polsce?

Morwa jest drzewem, które nie występuje naturalnie w Polsce, jednak nasz klimat jej nie przeszkadza i może być z powodzeniem uprawiana w naszym kraju. Zdarzają się przypadki zasiania morwy dziko, jednak w takim stanie nie występuje zbyt często. Jej owoce wyglądają charakterystycznie(zdjęcie owoców morwy białej poniżej), więc trudno pomylić ją z czymś innym.

Najłatwiej kupić ją w sklepie internetowym bądź stacjonarnym, w naszym sklepie znajdziesz zarówno owoce morwy jak i suszone liście na herbatkę. 

Polecamy także:
Morwy tureckie w surowej czekoladzie,
Czekolady z morwą
Ciasteczka jaglane z morwą