
Orzechy przez wysoką kaloryczność i dużą zawartość tłuszczu, często owiewane są złą sławą, jednak czy słusznie?
Jakie korzyści przyniesie nam regularne jedzenie orzechów?
Co zawierają orzechy?
**Aby prawidłowo odtworzyć tabele na urządzeniach mobilnych, należy włączyć w przeglądarce komputerową wersje strony.
1. Zawartość podstawowych składników odżywczych w 100g:
2. Zawartość składników mineralnych w 100g:
3. Zawartość witamin w 100g:
4. Zawartość tłuszczu ogółem oraz poszczególnych kwasów tłuszczowych w 100g:
Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, www.nutritiondata.self.com

Ile orzechów spożywać każdego dnia?
Żeby czerpać z nich same korzyści, powinniśmy spożywać ok.30 gram orzechów dziennie.
W zależności od rodzaju orzecha 30g. to 10-30 sztuk, poniżej zbliżone porównanie:
30 gram orzechów przeliczone na sztuki:
Które orzechy są najzdrowsze?
Mówi się, że najzdrowsze wśród orzechów są migdały, zawierają najwięcej błonnika z nich wszystkich, bo aż 12,9/100g, są bogatym źródłem fosforu i magnezu, a także witaminy B2 i witaminy E.
Dodatkowo migdały zalecane są na poprawę trawienie i zgagę.

Jak przechowywać orzechy?
Aby zachowały świeżość jak najdłużej, powinniśmy zamknąć je szczelnie w szklanym lub plastikowym pojemniku (ważne, aby nie miały dostępu do wilgoci) i schować w ciemne, chłodne miejsce (lodówka lub piwnica), tak przechowywane orzechy, zachowają świeżość nawet przez rok.
Można je w ten sam sposób przechowywać w szafce, jednak wtedy będą świeże maksymalnie kilka miesięcy (ok. 3 miesiące)
Bardzo serdecznie zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego gdzie znajdą państwo różne rodzaje orzechów (z ekologicznych upraw), kremów orzechowych i wiele innych produktów z orzechami:
Orzechy brazylijskie
Orzechy włoskie
Orzechy laskowe
Orzechy nerkowca
Orzeszki piniowe
Orzechy macadamia
Orzechy pekan
Migdały
Płatki migdałowe
Orzechy w czekoladzie
Mieszanki studenckie
Kremy i masła orzechowe
Jakie korzyści przyniesie nam regularne jedzenie orzechów?
- Orzechy zawierają mnóstwo antyoksydantów (więcej niż warzywa i owoce), antyoksydanty m.in. hamują powstawanie nowotworów, i są pomocne w ich leczeniu.
- Orzechy co prawda są wysokokaloryczne, jednak mają niski indeks glikemiczny, zawierają mnóstwo składników odżywczych i zmniejszają uczucie głodu, więc wbrew pozorom są zalecane w dietach odchudzających.
- Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Orzechy (szczególnie włoskie), doskonale wspierają rozwój mózgu i jego prawidłowe funkcjonowanie.
- Odżywiają nasz organizm i dostarczają duże ilości witamin i minerałów.
Co zawierają orzechy?
**Aby prawidłowo odtworzyć tabele na urządzeniach mobilnych, należy włączyć w przeglądarce komputerową wersje strony.
1. Zawartość podstawowych składników odżywczych w 100g:
Nazwa produktu | Wartość energetyczna [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] | Błonnik pokarmowy [g] |
migdały | 572 | 20,0 | 52,0 | 20,5 | 12,9 |
orzechy arachidowe | 560 | 25,7 | 46,1 | 19,2 | 7,3 |
orzechy brazylijskie | 656 | 14,3 | 66,4 | 12,3 | 7,5 |
orzechy laskowe | 640 | 14,4 | 63,0 | 14,9 | 8,9 |
orzechy pistacjowe | 589 | 20,5 | 48,5 | 25,0 | 6,1 |
orzechy włoskie | 645 | 16,0 | 60,3 | 18,0 | 6,5 |
2. Zawartość składników mineralnych w 100g:
Nazwa produktu | Cynk [mg] | Potas [mg] | Wapń [mg] | Fosfor [mg] | Żelazo [mg] | Magnez [mg] |
migdały | 3,12 | 778 | 239 | 454 | 3,0 | 269 |
orzechy arachidowe | 3,27 | 720 | 58 | 385 | 3,2 | 180 |
orzechy brazylijskie | 4,1 | 659 | 160 | 725 | 2,4 | 376 |
orzechy laskowe | 2,45 | 616 | 186 | 333 | 3,4 | 140 |
orzechy pistacjowe | 2,20 | 1090 | 135 | 500 | 6,7 | 158 |
orzechy włoskie | 3,09 | 474 | 87 | 332 | 1,8 | 99 |
3. Zawartość witamin w 100g:
Nazwa produktu | Wit. E [mg] | Wit. B1 [mg] | Wit. B2 [mg] | Wit. B3 [mg] |
migdały | 24 | 0,210 | 0,780 | 3,40 |
orzechy arachidowe | 9,10 | 0,660 | 0,130 | 14,20 |
orzechy brazylijskie | 5,7 | 0,6 | 0,0 | 0,3 |
orzechy laskowe | 38,71 | 0,300 | 0,080 | 1,00 |
orzechy pistacjowe | 5,20 | 0,820 | 0,170 | 1,10 |
orzechy włoskie | 2,60 | 0,390 | 0,120 | 1,19 |
4. Zawartość tłuszczu ogółem oraz poszczególnych kwasów tłuszczowych w 100g:
Nazwa produktu | Tłuszcz [g] | SFA [g] | MUFA [g] | PUFA [g] |
migdały | 52,0 | 4,74 | 33,65 | 10,90 |
orzechy arachidowe | 46,1 | 6,10 | 22,91 | 14,58 |
orzechy brazylijskie | 66,4 | 15,1 | 24,6 | 20,6 |
orzechy laskowe | 63,0 | 4,51 | 48,80 | 6,56 |
orzechy pistacjowe | 48,5 | 6,05 | 32,51 | 7,24 |
orzechy włoskie | 60,3 | 6,56 | 9,40 | 41,16 |

Ile orzechów spożywać każdego dnia?
Żeby czerpać z nich same korzyści, powinniśmy spożywać ok.30 gram orzechów dziennie.
W zależności od rodzaju orzecha 30g. to 10-30 sztuk, poniżej zbliżone porównanie:
30 gram orzechów przeliczone na sztuki:
- orzechy makadamia –10
- orzechy brazylijskie – 12
- orzechy laskowe – 25
- orzechy włoskie – 6
- migdały – 25
- orzechy nerkowca – 20-25
- orzechy pistacjowe – 30-40
- orzechy arachidowe – 25-30
Które orzechy są najzdrowsze?
Mówi się, że najzdrowsze wśród orzechów są migdały, zawierają najwięcej błonnika z nich wszystkich, bo aż 12,9/100g, są bogatym źródłem fosforu i magnezu, a także witaminy B2 i witaminy E.
Dodatkowo migdały zalecane są na poprawę trawienie i zgagę.

Jak przechowywać orzechy?
Aby zachowały świeżość jak najdłużej, powinniśmy zamknąć je szczelnie w szklanym lub plastikowym pojemniku (ważne, aby nie miały dostępu do wilgoci) i schować w ciemne, chłodne miejsce (lodówka lub piwnica), tak przechowywane orzechy, zachowają świeżość nawet przez rok.
Można je w ten sam sposób przechowywać w szafce, jednak wtedy będą świeże maksymalnie kilka miesięcy (ok. 3 miesiące)
Bardzo serdecznie zapraszamy Was do naszego sklepu internetowego gdzie znajdą państwo różne rodzaje orzechów (z ekologicznych upraw), kremów orzechowych i wiele innych produktów z orzechami:
Orzechy brazylijskie
Orzechy włoskie
Orzechy laskowe
Orzechy nerkowca
Orzeszki piniowe
Orzechy macadamia
Orzechy pekan
Migdały
Płatki migdałowe
Orzechy w czekoladzie
Mieszanki studenckie
Kremy i masła orzechowe