Co to jest rooibos?

Ludzie często nazywają rooibos herbatą, jednak to pojęcie jest mylne, rooibos to krzew pochodzący z Południowej Afryki, zwany czerwonokrzewem afrykańskim (Aspalathus linearis).
Mieszkańcy z RPA od setek lat cenią tą roślinę za swoje właściwości zdrowotne. Rooibos w smaku jest słodkawy, z wyczuwalną kwiatową nutą i silnym przyjemnym aromatem.


Jakie właściwości zdrowotne ma rooibos?
  • Dzięki wysokiej zawartości polifenoli ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i chroni przed nowotworami.
  • Nie zawiera kofeiny, więc można go pić bez względu na wiek, a szczególnie polecany jest osobą z nadwrażliwością na ten składnik.
  • Dzięki zawartości kwercetyny, chroni układ krwionośny, redukuje ciśnienie i obniża poziom złego cholesterolu.
  • Zawiera dużą ilość witamin i minerałów takich jak: potas, sód, magnez, żelazo, mangan, cynk, wapń i wit. C.
  • Przyśpiesza metabolizm i wspomaga trawienie, dzięki czemu jest polecany osobom, które się odchudzają.
  • Zmniejsza poziom hormonów stresu, dzięki czemu uspokaja i relaksuje, jest także polecany osobom zestresowanym i zdenerwowanym.
  • Nie zawiera kwasu szczawianowego, dlatego może być alternatywą herbaty dla osób z kamicą nerkową itp.
  • Dzięki zawartości alfahydroksykwasów poprawia wygląd skóry i spłyca zmarszczki.
  • Jest zalecany przy alergiach i schorzeniach skórnych.
  • Poprawia wchłanianie żelaza.
  • Gasi pragnienie i nawadnia.
  • Wspomaga w walce z depresją.
rooibos-krzew

Rooibos czy zielona herbata? 

Myśle, że to kwestia bardzo indywidualna, zielona herbata bez wątpienia jest bardzo zdrowa i ma wiele cennych składników, ale nie każdy może ją pić m.in. dlatego że zawiera kofeinę. Osobiście jestem wielkim fanem zielonej herbaty i każdego dnia wypijam kilka szklanek tego naparu, jednak przed snem lubię napić się rooibosa, gdyż świetnie uspokaja, relaksuje i wycisza, idealnie na sen. Dodatkowo rooibos świetnie komponuje się z dodatkami owoców bądź przypraw, a w zielonej herbacie tego nie lubię i pije tylko naturalną. Uważam, że obydwa napary mają swoje plusy i minusy, no i są świetne w smaku i działaniu, dlatego nie ma tutaj zwycięzcy.

Jak parzyć?

Rooibos nie jest wymagający co do zaparzania, do filiżanki wsypujemy ok. 2g (płaską łyżeczkę) suszu, zalewamy wodą o temperaturze 95 st.C, i odstawiamy pod przykryciem na 4-5 minut, w przeciwieństwie do herbaty, rooibosa nie da się przeparzyć, więc jeśli zostawimy pod przykryciem na dłuższy czas to nic się nie stanie, będzie tylko intensywniejszy w smaku. Polecam eksperymentować z ilością suszu i długością parzenia ;)


Gdzie kupić rooibos?

Znajdziemy go w herbaciarniach, sklepach ze zdrową żywnością i w większych supermarketach. Możemy także zamówić w sklepach internetowych. Polecam sprawdzić ofertę naszego sklepu, w którym znajdziecie świetnej jakości rooibos