
Żurawina i jej właściwości
Badania potwierdzają liczne właściwości lecznicze żurawiny, między innymi przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu świetnie sprawdza się w leczeniu infekcji pęcherza moczowego i problemów żołądkowych (w tym wrzodów żołądka).
Jakie główne właściwości ma żurawina?
Naturalny antybiotyk
Dzięki wysokiej zawartości proantocyjanidyny, żurawina obniżą poziom złego cholesterolu, dobrze działa na stawy, a także wpływa na poprawę wzroku.
Owoce żurawiny, zalicza się do naturalnej grupy antybiotyków.
Zaleca się stosowanie żurawiny podczas infekcji wirusowych, przy przeziębieniach, na poprawę pracy żołądka, jelit i trzustki, przy braku witamin i osłabieniu odporności.
Zapobiega chorobą serca
Sporzywanie żurawiny doskonale działa na serce, związki w niej zawarte powstrzymują tworzenie się zakrzepów i korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne.
Pomaga w problemach z dziąsłami i na nie świeży oddech
Żurawina zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej, dzięki czemu pomaga w problemach z dziąsłami i pozytywnie wpływa na oddech.

Co zawiera żurawina?
Witaminy i minerały takie jak:
Antyoksydanty:
Przeciwwskazania w stosowaniu żurawiny
Żurawiny nie powinny stosować osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe zawierające warfarynę, ponieważ żurawina utrudnia pozbywanie się tej substancji z organizmu, co może skutkować krwotokami.
Jak jeść żurawinę?
Żurawinę możemy spożywać na surowo, w postaci owoców, bądź w postaci suszonej.
Na rynku znajdziemy również żurawinę w postaci soków, tabletek, czy innych suplementów.
Osobiście miele blenderem owoce żurawiny, wraz z imbirem i wodą, w smaku może nie zachwyca, ale działanie takiej mieszanki jest zbawienne na organizm.
Gdzie kupić żurawinę?
Możemy ją spotkać w postaci suszonej, w prawie każdym sklepię, jednak do takiej żurawiny dodawane są ogromne ilości cukru, przez co traci wiele swoich właściwości, dlatego najlepiej kupić żurawinę świeżą, bądź w postaci soków i suplementów.
W sklepach ze zdrową żywnością możemy również znaleźć żurawinę suszoną bez dodatku cukru, w takiej postaci również doskonale się sprawdza.
W naszym sklepie oferujemy:
Badania potwierdzają liczne właściwości lecznicze żurawiny, między innymi przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu świetnie sprawdza się w leczeniu infekcji pęcherza moczowego i problemów żołądkowych (w tym wrzodów żołądka).
Jakie główne właściwości ma żurawina?
Naturalny antybiotyk
Dzięki wysokiej zawartości proantocyjanidyny, żurawina obniżą poziom złego cholesterolu, dobrze działa na stawy, a także wpływa na poprawę wzroku.
Owoce żurawiny, zalicza się do naturalnej grupy antybiotyków.
Zaleca się stosowanie żurawiny podczas infekcji wirusowych, przy przeziębieniach, na poprawę pracy żołądka, jelit i trzustki, przy braku witamin i osłabieniu odporności.
Zapobiega chorobą serca
Sporzywanie żurawiny doskonale działa na serce, związki w niej zawarte powstrzymują tworzenie się zakrzepów i korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne.
Pomaga w problemach z dziąsłami i na nie świeży oddech
Żurawina zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej, dzięki czemu pomaga w problemach z dziąsłami i pozytywnie wpływa na oddech.

Co zawiera żurawina?
Witaminy i minerały takie jak:
- Witaminy C, A, E
- Witaminy z grupy B
- Błonnik
- Karoten
- Antocyjany
- Potas
- Żelazo
- Sód
- Magnez
- Jod
- Fosfor
Antyoksydanty:
- Mirycetyna
- Kwercytyna
- Peonidyna
- Proantocyjanidyny typu A
- Kwas ursolowy
Przeciwwskazania w stosowaniu żurawiny
Żurawiny nie powinny stosować osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe zawierające warfarynę, ponieważ żurawina utrudnia pozbywanie się tej substancji z organizmu, co może skutkować krwotokami.
Jak jeść żurawinę?
Żurawinę możemy spożywać na surowo, w postaci owoców, bądź w postaci suszonej.
Na rynku znajdziemy również żurawinę w postaci soków, tabletek, czy innych suplementów.
Osobiście miele blenderem owoce żurawiny, wraz z imbirem i wodą, w smaku może nie zachwyca, ale działanie takiej mieszanki jest zbawienne na organizm.
Gdzie kupić żurawinę?
Możemy ją spotkać w postaci suszonej, w prawie każdym sklepię, jednak do takiej żurawiny dodawane są ogromne ilości cukru, przez co traci wiele swoich właściwości, dlatego najlepiej kupić żurawinę świeżą, bądź w postaci soków i suplementów.
W sklepach ze zdrową żywnością możemy również znaleźć żurawinę suszoną bez dodatku cukru, w takiej postaci również doskonale się sprawdza.
W naszym sklepie oferujemy:
- Żurawinę suszoną niesłodzoną
- Żurawinę suszoną słodzoną sokiem jabłkowym
- Żurawinę suszoną słodzona cukrem trzcinowym
- Soki z żurawiny
- Suplementy żurawinowe
- Żurawinę w czekoladzie
- Herbatkę z żurawiną