Żurawina i jej właściwości

Badania potwierdzają liczne właściwości lecznicze żurawiny, między innymi przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dzięki czemu świetnie sprawdza się w leczeniu infekcji pęcherza moczowego i problemów żołądkowych (w tym wrzodów żołądka).


Jakie główne właściwości ma żurawina?


Naturalny antybiotyk
Dzięki wysokiej zawartości proantocyjanidyny, żurawina obniżą poziom złego cholesterolu, dobrze działa na stawy, a także wpływa na poprawę wzroku.

Owoce żurawiny, zalicza się do naturalnej grupy antybiotyków.

Zaleca się stosowanie żurawiny podczas infekcji wirusowych, przy przeziębieniach, na poprawę pracy żołądka, jelit i trzustki, przy braku witamin i osłabieniu odporności.

Zapobiega chorobą serca
Sporzywanie żurawiny doskonale działa na serce, związki w niej zawarte powstrzymują tworzenie się zakrzepów i korzystnie oddziałują na naczynia krwionośne.

Pomaga w problemach z dziąsłami i na nie świeży oddech
Żurawina zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej, dzięki czemu pomaga w problemach z dziąsłami i pozytywnie wpływa na oddech.

żurawina

Co zawiera żurawina?


Witaminy i minerały takie jak:


  • Witaminy C, A, E
  • Witaminy z grupy B
  • Błonnik
  • Karoten
  • Antocyjany
  • Potas
  • Żelazo
  • Sód
  • Magnez
  • Jod
  • Fosfor

Antyoksydanty:
  • Mirycetyna
  • Kwercytyna
  • Peonidyna
  • Proantocyjanidyny typu A
  • Kwas ursolowy

Przeciwwskazania w stosowaniu żurawiny
Żurawiny nie powinny stosować osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe zawierające warfarynę, ponieważ żurawina utrudnia pozbywanie się tej substancji z organizmu, co może skutkować krwotokami.


Jak jeść żurawinę? 


Żurawinę możemy spożywać na surowo, w postaci owoców, bądź w postaci suszonej.
Na rynku znajdziemy również żurawinę w postaci soków, tabletek, czy innych suplementów.

Osobiście miele blenderem owoce żurawiny, wraz z imbirem i wodą, w smaku może nie zachwyca, ale działanie takiej mieszanki jest zbawienne na organizm. 


Gdzie kupić żurawinę?

Możemy ją spotkać w postaci suszonej, w prawie każdym sklepię, jednak do takiej żurawiny dodawane są ogromne ilości cukru, przez co traci wiele swoich właściwości, dlatego najlepiej kupić żurawinę świeżą, bądź w postaci soków i suplementów. 

W sklepach ze zdrową żywnością możemy również znaleźć żurawinę suszoną bez dodatku cukru, w takiej postaci również doskonale się sprawdza.


W naszym sklepie oferujemy: